Kauppakaari

Yrityksen toiminimi

Yrityksen toiminimellä tarkoitetaan sitä nimeä, joka yrityksellä on käytössä toiminnassaan. Yrityksen toiminimi on ilmoitettu perustamislomakkeessa perustamisen yhteydessä Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Millään muulla yrityksellä ei perustamisen jälkeen voi olla täysin samaa nimeä.

Miten valita yrityksen toiminimi?

Yrityksen toiminimen valintaan kannattaa käyttää paljon aikaa ja harkintaa. Jos nimi on liian tylsä, ei se jää helposti mieleen. Jos taas nimi on liian kikkaileva, voi se karkottaa asiakkaita, sillä kikkaileva nimi voi antaa vaikutelman ammattitaidottomuudesta. Tietysti myös yrityksen ala vaikuttaa nimen hyväksyttävyyteen runsaasti. IT-alalla kikkaileva nimi voi olla harmaata nimeä parempi valinta, mutta lakineuvontaa antavalla yrityksellä taas asiallisuus on todennäköisesti valttia.

Yrityksen nimen kuuluu toimia hyvin verkkosivujen osoitteena

Tämä on nykyään tärkeää. Ennen kuin nimi on lyöty lukkoon, kannattaa tarkistaa onko se nimi vapaana käytettäväksi internetosoitteena, eli muodossa yrityksen nimi piste fi tai com. Lisäksi kannattaa internetosoitteen vuoksi harkita, kannattaako nimessä välttämättä olla ä-, tai ö-kirjainta. Yksinkertainen ja helposti muistettava internetosoite voi olla se korsi, joka kääntää liiketoiminnan vaa’an voitollisuuden puolelle. Sitä ei missään nimessä tule nykyään väheksyä.

Ei saa sekoittua muihin alan yrityksiin

Maansiirto Mattinen ja Maansiirto Mattila samalla paikkakunnalla. Ongelmia on tiedossa. Nimi tulee valita sillä tavalla, ettei ole vaaraa, että samalla toimialalla toimivat yritykset sekoittuvat asiakkaiden mielissä. Tässä auttaa se, että nimi on mieleen jäävä ja kekseliäs. Sellaiset nimet ovat yleensä myös yksilöllisiä.

Valitsin nimen, mutta nykyään kadun sitä. Mitä teen?

Yrityksen toiminimen voi toki muuttaa myöhemmin, mutta tämä on maksullista. Samalla myös nimen tunnettuus katoaa. Uusi nimi tarkoittaa sitä, että monet ajattelevat yrityksen olevan uusi toimija alalla, ja täten voivat karttaa yrityksen palveluja, koska sen maine luotettavana toimijana ei ole vielä rakentunut. Nimen muuttamista kannattaakin harkita kunnolla ennen toimimista.

Nimi on valittu!

Kun nimi on valittu, pääset syöttämään sen perustamislomakkeeseen Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla. Lisäksi joudut syöttää lomakkeeseen kaksi varavaihtoehtoa, jos alkuperäinen nimesi ei jostain syystä kelpaa Patentti- ja rekisterihallitukselle. Sitten vaan yrittämään valitsemasi nimen alla. Olkoon tuloksesi mustalla kirjoitettu!